Иновации

Иновации

enterprise-mobility-management-emm_320x240_pad_478b24840a

Enterprise Mobile Management или какво трябва да знаем за мобилните си устройства в организацията си

Според проучвания продажбите на смартфони към 2017 г. са 1,53 милиарда в световен мащаб, а очакванията са да достигнат 1,77 милиарда към 2018 г. Използването на мобилни устройства вече е основна част от живота на хората. Навлезли са достатъчно в личното ни пространство чрез различни полезни приложения като социални мрежи, умни домове (smart home), приложения за здраве и спорт и др. От друга страна мобилните устройства са неразделна част от работното ежедневие в почти всички индустрии, чрез множеството си функционалности и специализирани приложения. Според IDC продажбите на приложения до 2020 г. ще достигнат обем от 57 милиарда щатски долара.

 

Но какво означава това за бизнеса?

 

Нуждата от мобилни приложения за лична и служебна употреба буквално експлодира през последните години, като доведе до ожесточена конкуренция сред компаниите, които разработват приложения и предоставят облачни услуги (Cloud).

 

При използването на мобилни устройства в бизнеса най-голямото предизвикателство пред организациите е как да предоставят достатъчно високо ниво на информационна сигурност върху данните и в същото време да не ограничават потребителите от личната употреба на устройствата. За да бъде изградена цялостна екосистема, защитаваща данните и приложенията на различните устройства (мобилни компютри, смартфони, таблети, IoT , смарт гривни и др.), организациите трябва да се обърнат към платформа за управление на мобилни устройства Enterprise Mobile Management (ЕММ).

 

Платформата осигурява високи нива на сигурност от край до край чрез трите си основни компонента:

 

 • Управление на мобилни устройства (Mobile Device Management)
 • Управление на приложенията (Mobile Application Management)
 • Управление на съдържанието (Mobile Content Management)

 

Ползите за бизнеса при използването на решение за управление на мобилни устройства са безкрайно много. Ето петте най-важни:

 

 1. Сигурност

 

EMM значително повишава сигурността при използване на корпоративна електронна поща, предлага възможности за автоматична конфигурация на крайно клиентски устройства и сигурност, базирана на електронни сертификати. Платформата предлага цялостен поглед върху мобилните устройства и тяхното използване, незабавно прекратява нерегламентиран достъп до данните на организацията.

 

 1. Оптимизира на разходите

Използването на ЕММ спестява разходи за администрация, чрез автоматизиране на процеса.

 

 1. Повишава продуктивността

 

Платформата позволява служителите ви да достъпват необходимата им за работата информация от мобилните си устройства, дори извън офиса. ЕММ позволява дигитална комуникация и възможност за изпълнение на различни задачи, което може да доведе до повишаване ангажираността и продуктивността.

 

 1. Помага за сигурното и лесно прилагане на  корпоративните правила в организацията

 

ЕММ ви дава възможност за цялостен контрол върху външни приложения и мобилните устройства, които служителите ви използват. През платформата имате възможност за профилиране на достъпа до данните по потребители и потребителски групи.

 

 1. Дава достъп на потребителите до данни и на предпочитани от тях устройства

 

С помощта на ЕММ служителите ви сами могат да изберат мобилното устройство, на което предпочитат да работят, независимо дали е лично или собственост на организацията. Това улеснява потребителите и пести от времето за разучаване на нов и непознат интерфейс.

 

Как можете да използвате платформата?

 

 • Най-разпространеният и икономически изгоден модел за имплементиране на ЕММ платформата, без нужда от допълнителна инвестиция, е използването й в доверен Cloud доставчик, който поема инсталацията, конфигурацията и поддръжката на решението. По този начин организацията заплаща толкова, колкото ползва, а бюджетът лесно увеличава или намалява според текущите нужди.

 

 • Платформата може да се използва и под формата на управляема услуга, като доставчикът доставя и имплементира решението при клиента, върху собствен хардуер, а моделът отново не изисква първоначална инвестиция и се заплаща на месечна база.

 

 • Моделът, при който платформата се имплементира еднократно в организацията чрез закупуването на постоянни софтуерни лицензии, се среща все по-рядко, поради ниската еластичност и допълнителните разходи за администрация и опериране с платформата, често непредвидени в бюджетите на организациите. Така или иначе този модел се ползва в организации, които предпочитат капиталовия разход пред гъвкавостта.

 

Готови или не, глобалният тренд за мобилност на потребителите предразполага организациите към модерни, мобилни потребители с налични бизнес инструменти за работа на всяко мобилно устройство. Използването на бизнес приложенията в облачна среда под всякаква форма вече не е новост, мобилните комуникации се развиват стремглаво към нови технологии.

 

Осигурете си възможност да управлявате този огромен набор от технологии и информация избирайки ЕММ решението на Стоун Компютърс.

 

Свържете се с нас сега!